Din klimaguide på nett!

Klimaguiden.com

Hvordan du kan minimere klimaendringer gjennom å redusere ditt avfall?

Klimaendringer er et stort problem som vi alle har et ansvar for å hjelpe å løse. Én av måtene du kan gjøre det på, er å redusere avfallet du produserer, både mengden og typen avfall er her viktig. Når du først har kastet noe, trengs det ofte mye energi å gjenvinne eller destruere det på en tilfredsstillende måte før restene kan slippes ut i naturen.

Her er noen tips til hvordan du kan redusere avfall, og dermed hjelpe med å bekjempe klimaendringer:

  1. Kjøp mindre: Kjøp bare det du trenger, og ikke kjøp ting som er unødvendige. Dette reduserer mengden emballasje og avfall som trengs for å produsere og distribuere tingene. Husk at mye av det du finner i butikken er produsert i Kina. Kina er et land som tenker lite på klima i produksjonen og deretter må varene fraktes rundt hele jorden. Ikke særlig miljøvennlig med andre ord.
  1. Kjøp lokalt og kortreist. Transport krever mye ressurser til selve transporten og emballasje for å unngå at produkter blir skadet under transporten. Kjøp mest mulig lokalprodusert, spesielt for mat er dette høyaktuelt. Det samme gjelder andre produkter. Det er ofte begrenset hva som produseres lokalt, men selv om du bare velger noe som er produsert i Norge eller Europa, å gjør du en betydelig forskjell i forhold til å kjøpe det samme fra Kina.
  1. Bruk gjenbrukbare produkter: Gjenbrukbare produkter som kluter, nettingposer og drikkeflasker kan brukes om igjen og om igjen, noe som reduserer mengden avfall som trengs.
  1. Unngå bruk av engangsemballasje: Velg produkter som ikke kommer i engangsemballasje, eller er i emballasje som ikke kan resirkuleres. Dette inkluderer mat som er pakket i gjenvinnbare glass- eller metallkrukker, istedenfor plast. Bruk plastposene flere ganger, eller plukk dette gratis fra søpla ved panteautomaten. Det føles litt rart til å begynne med, men etter hvert finner du ut at flere gjør det og de fleste postene er rene og tørre.
  1. Komposter matavfall: Kompostering er en fin måte å omgjøre matavfall til nyttig jord. Dette reduserer behovet for å deponere matavfallet og andre typer avfall. Selv om dette skjer som en del av den offentlige innsamlingen av søppel mange steder i dag, så krever dette mye ressurser i form av transport og utbygging av områder til dette. Hold gjerne noen høner i hagen som kan spise matavfallet ditt (og kanskje naboenes også) og som samtidig produserer ypperlig gjødsel når de gjør fra seg, samtidig som du får tilgang til økologisk dagsferske egg som på toppen av det hele blir helt gratis.
  1. Gjenvinn: Materialer som metall, plast, papir og glass kan gjenvinnes og gjenbrukes. Sørg for å sortere avfallet ditt slik at det kan gjenvinnes. Spesielt aluminium glemmes ofte, men er noe som det krever veldig mye energi å utvinne på nytt i forhold til å resirkulere på en enkel måte. Slik aluminiumsprodukter er gjerne brusbokser og aluminiums beholdere slik som engangsgriller og beholdere som er klare til å legges på grillen med mat i, er noe som krever mye energi å gjenvinne på nytt når det gjelder å resirkulere.
  1. Gi bort eller selge brukte ting: Hvis du har noe som du ikke lenger trenger, kan du gi det bort eller selge det, slik at andre kan få glede av det. Da slipper de å kjøpe nytt og avfallet havner ikke i naturen, i hvert fall ikke enda. Lever brukbare klær i «Uff» containere eller tilsvarende, eventuelt gi arvetøy som er blitt for smått til dine barn videre til familie eller venner med yngre barn. Det samme gjelder med møbler og elektronikk. Prøv å selge på no eller ta en ringerunde til venner og kjente og spør om de har brukt for det før du kaster det.
  1. Velg miljøvennlige produkter: Velg miljøvennlige produkter som er laget av resirkulerte materialer, eller som er produsert med bærekraftige produksjonsmetoder. Dette kan være noe så enkelt som toalettpapir.
  1. Si nei takk til reklame i postkassen. Hvis du fortsatt ikke har gjort det, sett et «nei takk» til reklame klistermerke på postkassen din. På denne enkle måten kan du spare miljøet for opptil flere hundre kilo papiravfall i løpet av året. Du unngår samtidig unødvendige impulskjøp som du gjerne ikke hadde gjort hvis du ikke ble fristet av reklamen. Dersom du faktisk trenger noe, kan du enkelt orientere deg på internett om hva som er tilgjengelig.

Gjennom å følge tipsene ovenfor vil du bidra til å redusere avfall på en enkel måte, og dermed hjelpe med å bekjempe klimaendringer. Tipsene kan også hjelpe deg med å spare penger og er et alternativ til å tjene en ekstrainntekt i hverdagen.

Det er ikke alltid lett å gjøre en forskjell, men med litt innsats og oppmerksomhet kan du gjøre små, men effektive tiltak som kan hjelpe å minimere klimaendringer.


Copyrighted content. All Rights Reserved.